Het huwelijk tussen finance en duurzaamheid? Dat blijkt verrassend vaak goed te werken. Tijdens de twaalfde editie van TFOCR – The Future of Corporate Reporting – komen financials, duurzaamheidsprofessionals, projectmanagers en andere specialisten samen. Die mix van mensen die met allemaal met geïntegreerde rapportages werken, zorgt voor nieuwe inzichten én veel energie.
12e editie van TFOCR: safeguarding consistency
De centrale vraag van de dag: hoe breng je finance en duurzaamheid bij elkaar, op een manier die werkt, en vooral ook versterkt? Oftewel: safeguarding consistency. Hoe houd je koers in een wereld vol stormen en verschuivende regels? En hoe zorg je dat duurzaamheid geen los eiland blijft, maar verweven raakt met finance, IT en strategie?
Intire en Finext organiseren al jaren samen de TFOCR. Toch is het voor veel deelnemers hun eerste keer – een teken dat het onderwerp leeft. En voor het eerst sluit ook Quantifier aan als derde organiserende partij.


Van compliance naar strategie
Het congres start met drie scherpe perspectieven. Wesley Schulte van Intire herinnert de zaal eraan waar het om draait: rapporteren over duurzaamheid is geen verplicht nummer, maar een manier om strategisch te sturen. Jeroen Beentjes van Finext vertelt hoe state-of-the-art technology financials helpt om het werk leuker én effectiever te maken. En Prof. dr. Nancy Kamp, pionier op het gebied van integrated reporting, haalt ons meteen uit de waan van de dag.
Haar boodschap: “Ga terug naar de basis. Wat is de waarde die je wil leveren? Voor je stakeholders, én voor jezelf als onderneming.” Ze waarschuwt voor de valkuil van ‘alles in geld willen uitdrukken’. Groei draait niet alleen om euro’s, maar om meerdere vormen van kapitaal. Denk aan menselijk, sociaal en natuurlijk kapitaal. “True value gaat verder dan ROI,” zegt Nancy. “Het gaat om bredere welvaart.”
Een andere mindset vraagt lef
Die geïntegreerde aanpak vraagt om een andere manier van denken. Nancy pleit voor een benadering waarbij rapporteren niet alleen moet, maar juist helpt om betere keuzes te maken. Ze ziet daarin een grote rol voor finance: “CFO’s moeten niet alleen risico’s verkleinen, maar ook kansen zien en vanuit meerdere kapitalen waarde creëren.”
En inderdaad, dat schuurt soms. Bijvoorbeeld als je duurzaam wilt inkopen, maar de duurzaamste leverancier 20% duurder is. Dan helpt het om je selectiecriteria anders te ordenen: eerst kijken naar duurzaamheid, dan pas naar prijs.
Lees hier verder over integrated reporting vanuit het perspectief van accountants.

Wetgeving: rem of versneller?
Natuurlijk komen ook de CSRD en de invloed van de Omnibus-richtlijn aan bod. De meningen zijn verdeeld, zowel onder de deelnemers als de sprekers. De tot nu toe voorgestelde wijzigingen geven ruimte, maar halen ook de druk eraf. Voor sommigen voelt het toch als een stap terug in hun roadmap naar CSRD compliance. Daarnaast vallen door de voorgestelde nieuwe grens van 1000 medewerkers veel bedrijven waarschijnlijk buiten de verplichting. Jammer, vinden sommigen, want daardoor mis je massa én invloed op ketenpartners.

Aan de andere kant ontstaan er kansen. Bedrijven kunnen meer eigen keuzes maken en prioriteiten stellen. Huib Costermans, CFO van Delta Fiber, zegt daarover: “Regelgeving zet iets in beweging, maar het is ook een evolutie. Je hoeft niet alles in één keer goed te doen. Zie het als een reis.”
Delta Fiber kiest daarbij voor een realistische aanpak. CFO Huib Costermans: “We rapporteren niet omdat het moet, maar omdat we het belangrijk vinden. Alleen wel op een manier die past bij onze schaal.”
Lees hier verder over de visie van Huib Costermans, CFO bij Delta Fiber.
Van strategie naar praktijk: hoe verschillende organisaties het aanpakken


In de deelsessies wordt duidelijk dat elke organisatie op een ander punt in de reis zit – maar wel vaak met dezelfde vragen worstelt. Bij Heijmans betekent CSRD vooral structuur aanbrengen. Robert Koolen van Heijmans vertelt: “We deden al veel, maar nu brengen we het samen. Dat helpt ons om intern scherp te blijven én extern begrijpelijk te zijn.” Tegelijkertijd ziet Robert in de wetgeving kansen om de sector te professionaliseren – samen met Bouwend Nederland, dat actief werkt aan sectorstandaarden en datadefinities.
Lees hier verder over de aanpak van Heijmans en de rol van de brancheverenigingen zoals Bouwend Nederland.

Bij Cosun is het besef diep verankerd in de strategie: als coöperatie voor telers is langetermijndenken vanzelfsprekend. De organisatie heeft al veel voorbereid: een eerste dubbele materialiteitsanalyse, een eigen roadmap, en slimme management tooling zoals Beezzz voor het structureren van zowel kwantitatieve als kwalitatieve duurzaamheidsdata. Wilfert van Veldhoven, group controller bij Cosun, zegt: “Het helpt ons om focus aan te brengen en definities helder te krijgen – essentieel met meer dan 70 entiteiten wereldwijd.”
Lees hier verder over hoe Cosun de toolselectie voor sustainability management software aanpakte.
Samenwerken begint bij dezelfde taal
Tijdens de paneldiscussie blijkt hoe belangrijk het is om elkaars taal te leren spreken. Nancy zegt: “Praat niet over ‘de financials’ of ‘de duurzaamheidshoek’, maar kijk samen naar de hele waardeketen. Wat is je ambitie, welke resources gebruik je, en welke impact maak je?”
Huib vertelt hoe Delta Fiber duurzaamheid bespreekbaar maakt op de werkvloer: “We presenteren samen met de duurzaamheidsmanager in elke afdelingsbijeenkomst. En we lichten goede ideeën uit, zoals van een medewerker in het datacenter die met één slimme aanpassing flink energie bespaart.”
Ook bij Heijmans werkt het opnemen van duurzaamheid in de strategie: medewerkers die zich verbonden voelen met het bedrijf, voelen zich automatisch ook verantwoordelijk voor de duurzaamheidsdoelen.
Open over de grenzen van disciplines heen
De sfeer tijdens de afsluitende borrel is precies zoals we het graag zien: energiek, open, met gesprekken over de grenzen van disciplines heen. Zoals Wesley het samenvat: “De kracht zit in de samenwerking. Financials, duurzaamheidsspecialisten én IT-professionals – we hebben elkaar nodig.”

Bekijk hier de presentaties van The Future of Corporate 2025:
Vul hier je gegevens in en krijg direct toegang tot de presentaties.
"*" indicates required fields