CSRD bij Heijmans en de rol van Bouwend Nederland

CSRD bij Heijmans en de rol van Bouwend Nederland

Heijmans pakt door dankzij de CSRD: meer data, meer inzicht, meer grip. Tijdens TFOCR 2025 deelt Robert Koolen – directeur Duurzame Ontwikkeling bij Heijmans én voorzitter van de beleidsadviescommissie Duurzaamheid bij Bouwend Nederland – openhartig hoe zijn organisatie hiermee omgaat. Ook Abdessamad Srour van Bouwend Nederland deelt zijn ervaringen.

Van willen naar moeten – en dat is maar goed ook

Bouwbedrijf Heijmans is zeker geen nieuwkomer op het gebied van duurzaamheid. Al jaren werkt het bedrijf aan energiezuinige woningen, biodiversiteit op de bouwplaats en duurzame materiaalkeuzes. Dit krijgt met de CSRD een duidelijker kader en wordt beter toetsbaar. Robert: “We deden al veel. Maar het was versnipperd. Dankzij CSRD brengen we nu alles bij elkaar. Dat maakt het concreter voor collega’s én begrijpelijker voor stakeholders.”

Die structuur is hard nodig: Heijmans ging van 30 kpi’s naar 525 datapunten, en ook de dubbele materialiteitsanalyse is een stuk zwaarder. “Voor sommige onderwerpen, zoals water, twijfelden we of het materieel was. Maar omdat we er in de praktijk veel mee doen – denk aan waterwerken of grondwaterbescherming – hebben we het toch als materieel aangemerkt.”

De EU Taxonomie: een veelbelovend systeem, maar best ingewikkeld

Heijmans scoort hoog op de ‘eligibility’ van activiteiten: 72% van de omzet is duurzaam te maken. Maar op ‘alignment’ – daadwerkelijk voldoen aan alle voorwaarden – ligt dat percentage nog op 14,8%.

Dit komt doordat de eisen complex zijn. Robert legt uit: “Voor klimaatmitigatie moeten we aantonen dat onze nieuwbouw 10% energiezuiniger is dan de norm. Dat lukt redelijk eenvoudig. Maar dan komen ook nog de ‘do no significant harm’-criteria en social safeguards. Die zijn moeilijker te onderbouwen – niet inhoudelijk, maar organisatorisch. De info zit diep in projecten of bij gemeenten en is uitdagend om op te halen.”

Data, systemen en samenwerking

Om die informatie boven water te krijgen, investeert Heijmans in systemen, processen én opleidingen. Daarbij is de blik is breed: stakeholders worden gestructureerd in kaart gebracht, en impact wordt vanuit meerdere invalshoeken beoordeeld. Bouwend Nederland is hierin als branchevereniging een belangrijke stakeholder én samenwerkingspartner.

Robert is nuchter over het traject: “Het is veel. Maar het helpt ons ook. We spreken steeds meer dezelfde taal in projecten, beleid en rapportages. Blauw en groen komen samen – dat levert donkergroen op. Daar kan ik goed mee leven.”

De rol van Bouwend Nederland

Vanuit Koninklijke Bouwend Nederland draagt Abdessamad Srour – beleidsadviseur duurzaamheid – bij aan een sectorbrede aanpak. Hij benadrukt dat de meeste bouwbedrijven niet onder de CSRD vallen, maar dat er tóch veel gebeurt. “Onze leden merken dat grote opdrachtgevers al eisen stellen. Dus moeten ook kleinere bedrijven meebewegen – vrijwillig of niet.”

Dat vraagt om standaardisatie binnen de keten. “We willen dat bedrijven in de keten zonder misverstanden met elkaar kunnen praten. Eén taal, één standaard, één keer aanleveren,” gaat Abdessamad verder.

Bouwend Nederland ontwikkelde daarom een aanpak langs drie richtingen:

  1. Inhoudelijk: elf thema’s zijn geselecteerd als meest relevant voor de bouwsector. Denk bijvoorbeeld aan materiaalgebruik, biodiversiteit, water, eigen personeel en governance.
  2. Praktisch: er komt standaardisatie van datapunten, met als vertrekpunt de 60 punten uit de VSME (Voluntary Small and Medium Enterprise, de Europese standaard voor het midden- en kleinbedrijf.)
  3. Digitaal: via het Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving en initiatieven als digiGO wordt gewerkt aan veilige, eenduidige data-uitwisseling in de keten.

Lessons learned rondom CSRD bij Heijmans

De aanpak van Bouwend Nederland helpt alle bouwbedrijven in de keten bij het rapporteren over duurzaamheid, onafhankelijk van de grootte van het bedrijf. Dat is belangrijk, vinden zowel Robert als Abdessamad. Robert: “Heijmans is al jaren bezig met duurzaam rapporteren. Toch vraagt de invoering van de CSRD om veel inspanningen.” Hij deelt zijn belangrijkste lessons learned:

  • Ondanks de bestaande aandacht voor duurzaamheid vraagt CSRD veel tijd, inspanning en aandacht.
  • De detaillering van de gevraagde informatie gaat erg ver.
  • CSRD helpt bij het structureren van de duurzaamheidsthema’s en de communicatie met andere organisaties.
  • Er moet nog veel afgestemd worden over de interpretatie van regels, hier is een rol weggelegd voor brancheorganisaties.
  • De verwachtingen rondom de taxonomie zijn (nog) niet waargemaakt.
  • Ook de accountant moet wennen: het is een nieuw thema en er is nog veel onzekerheid.

Het belangrijkste advies van Abdessamad sluit hierop aan: “Benut wat er al is om snelheid te maken. Er zijn sectorpapers, standaarden en tools in ontwikkeling – maak er gebruik van.”

Blijven bouwen aan duidelijkheid en samenwerking

Wat uit deze sessie duidelijk wordt: de CSRD is geen invuloefening, maar een kans om fundamenteel anders te kijken naar waarde en risico’s. Dat vraagt niet alleen om samenwerking tussen finance en duurzaamheid, maar ook in de keten. In veel thema’s zit de data upstream of juist downstream: dat vraagt om verder te kijken dan je eigen organisatie.

Leave a Comment