Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de glastuinbouw. De roep vanuit de markt wordt luider, wetgeving steeds strenger, en telers staan voor flinke keuzes. Royal Brinkman zit daar middenin: als verbinder, innovator én kennispartner. Intire helpt het bedrijf bij het in kaart brengen van de impact en het concreet vertalen hiervan naar doelen, acties en KPI’s. We gaan in gesprek met innovatiemanager Maartje Jung van Royal Brinkman over de visie, de aanpak en de rol als duurzame verbinder in de keten.
1. Wat is jullie visie op duurzaamheid?
“Duurzaamheid is voor ons: impact maken in de keten. Elke verbetering die wij in ons aanbod kunnen aanbrengen, helpt de teler verder. Soms zit dat in een duurzamer alternatief. Soms is het slimmer omgaan met een bestaand middel. En soms heb je een middel helemaal niet meer nodig, omdat je de teeltstrategie verandert.”
Maartje noemt Integrated Crop Management (ICM) als voorbeeld. “Daarmee kijk je naar álle factoren in de teelt als één systeem. Als je aan één knop draait, verandert er ergens anders in het systeem ook vaak iets waar je rekening mee dient te houden. Die puzzel leggen we samen met de teler.”
2. Wat doen jullie concreet aan duurzaamheid?
“We pakken het breed aan. Niet alleen met assortiment, maar juist ook met advies en kennis. Veel oplossingen die telers gewend waren, verdwijnen. Door nieuwe regels en wetgeving, maar ook omdat de markt andere dingen vraagt en een toename aan digitalisering en automatisering. Wij helpen ze om die omslag te maken: naar weerbare en meer autonome teelten.
Royal Brinkman zet zwaar in op innovatie en bundelt haar duurzaamheidsinitiatieven in Futures Choice. Het is een ‘way of thinking’. Bij alles wat we doen kijken we of er een duurzamer alternatief is. Denk aan oplossingen voor datagedreven telen en een toekomstbestendig assortiment. “We kijken steeds: hoe kunnen we telers helpen om én duurzamer én productiever te telen?”
Een voorbeeld? De anticondensfolie die gebruikt wordt in kassen om energie te besparen bestond altijd uit twee soorten materialen, plastic en nietjes en was daardoor niet recyclebaar.. “Die hebben we samen met telers en afvalverwerkers aangepast: nu is het één materiaal en zijn de nietjes vervangen door lintjes. Klinkt simpel, maar het scheelt veel afvalkosten, is nu wel te recyclen en nog makkelijker in gebruik ook. Dat soort verbeteringen maak je alleen als je het gesprek met elkaar voert.”
3. Hoe neem je collega’s hierin mee?
“Dat is zó belangrijk. Duurzaamheid is niet alleen iets van het milieu, het gaat juist ook over mensen. We zijn een familiebedrijf, dus we vinden het belangrijk dat medewerkers zich veilig voelen, zich kunnen ontwikkelen en blijven groeien. We werken met een kennisintensief team, veel mensen werken hier al lang. Dan is het belangrijk dat je laat zien waarom veranderingen nodig zijn.”
“Dat doen we door het dichtbij te houden. Duurzaamheid is niet iets vaags of groots, het is ook: welk verpakkingsmateriaal gebruik je in de logistiek? Welke kennis deel je als adviseur? Dat soort keuzes maken impact.”
Bij het opstellen van de duurzaamheidstrategie werd dan ook bewust heel breed gekeken binnen de organisatie. “Voor de dubbele materialiteitsanalyse hebben we mensen betrokken uit allerlei afdelingen. Dat was heel waardevol. Het zorgt ervoor dat duurzaamheid meteen landt bij de collega’s die dagelijks contact hebben met klanten en leveranciers.”
Ook medewerkers zélf zijn onderwerp van de strategie. “We werken ook aan mentale gezondheid, inclusie en werkplezier. Zo hebben we bijvoorbeeld toegang geregeld tot een online platform waar collega’s en hun gezinnen mentale ondersteuning kunnen krijgen om het mentale welzijn te versterken inclusief gesprekken met psychologen.”

4. En hoe kijken jullie naar jullie rol in de keten?
“Wij zien onszelf als verbinder. Wij zijn direct in gesprek met leveranciers, telers, brancheorganisaties en kennisinstellingen. Dus wij brengen in kaart waar de grootste uitdagingen zitten – en koppelen dat terug naar de juiste partijen.”
Royal Brinkman werkt ook veel internationaal. “In Spanje zijn ze bijvoorbeeld al heel gefocust op duurzaam omgaan met water. Daar doen we proeven met systemen die de bodemweerbaarheid en waterkwaliteit vergroten. Die kennis nemen we mee naar Nederland. Zo leren we van elkaar en helpen we telers lokaal én mondiaal verder.”
Veel telers willen echt wel duurzamer produceren, maar het moet wél werken en betaalbaar blijven. Daar is nog veel te winnen qua kennis, en ook daar spelen wij een rol.”
Telers vragen bovendien steeds vaker om transparantie per product. “Zij willen hun footprint berekenen, en dus weten wat de impact is van elk onderdeel. Nu delen we al veel kennis rondom het assortiment, maar uiteindelijk willen we ook duidelijker maken hoe duurzaam een oplossing is. Daar gaan we komende tijd op inzetten.”
5. Waarom hebben jullie Intire ingeschakeld?
“We waren toen nog CSRD-plichtig. De wetgeving was complex, en intern hadden we nog niet de juiste mensen en processen op de juiste plek. Dan is het slim om expertise van buiten te halen,” vertelt Maartje.
Samen met Intire bracht Royal Brinkman in kaart waar ze de meeste impact konden maken – en hoe ze dat concreet konden vertalen naar doelen, acties en KPI’s. “Wat hielp, is dat het altijd pragmatisch bleef. We kwamen steeds terug bij de vraag: waar kunnen we het verschil maken, en hoe zorgen we dat mensen aangehaakt blijven?”
De CSRD-plicht is inmiddels uitgesteld, maar de beweging die is ingezet, gaat gewoon door. “We focussen nu op thema’s die écht impact hebben, zoals ICM en onze eigen medewerkers. Dat past bij onze organisatiestrategie. Dankzij Intire hebben we nu een handig kompas om mee verder te gaan.”